Povestea Caselor Ronald McDonald în România a început la data de 18 noiembrie 2003 în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Pe lângă faptul că dispune de 16 camere, Casa Ronald McDonald București oferă familiilor posibilitatea de a găti împreună, de a mânca împreună și de a împărtăși experiențele lor. Aici, părinții vor găsi și o cameră comună de relaxare, bucătărie complet utilată și spațiu de joacă pentru copii.
După încă 5 ani am reușit să inaugurăm o a doua Casă Ronald McDonald, de data aceasta la Timișoara. Astfel, la data de 5 august 2008, noua „casă departe de casă” din incinta Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” a găzduit prima familie. Casa dispune de zone comune, cum ar fi camera de zi, bucătăria, spălătoria sau camera de joacă, iar fiecare dintre cele 26 de camere au o baie proprie.
În 2021 am dat startul construcției celei de a treia Case Ronald McDonald. Visul nostru de a deschide o „casă departe de casă” și în zona de Nord-Est a țării a devenit realitate. La 26 mai 2022 Casa Ronald McDonald Iași și-a deschis ușile, începând să deservească Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria”, unde anual ajung peste 50.000 de copii bolnavi.
Casa Ronald McDonald Iași oferă cazare gratuită anual pentru peste 1.000 de părinți. Sunt puse la dispoziție 19 camere cu baie proprie, zone comune și o zonă de joacă pentru copii.
Programele Fundației pentru Copii Ronald McDonald sprijină familiile oferind stabilitate și resurse vitale pentru a se concentra pe ceea ce este cel mai important – copilul lor. Casele Ronald McDonald oferă familiilor oportunitatea de a interacționa mai de aproape cu echipa de îngrijire a copilului lor.
Fundația sprijină îngrijirea centrată pe familie prin:
– Creșterea accesului la îngrijiri medicale necesare pentru copiii grav bolnavi care trebuie să călătorească distanțe lungi;
– Oferirea confortului și sprijinului emoțional și fizic familiilor care sunt cazate în Casele Ronald McDonald;
– Îmbunătățirea experienței de spitalizare a copilului;
– Îmbunătățirea capacității de a face față a familiei, precum și a recuperării copilului.
Majoritatea administrațiilor spitalelor pediatrice din întreaga lume au fost de acord cu rolul semnificativ și important pe care îl joacă programul Caselor Ronald McDonald pentru familii. Peste 90% consideră că aceste Case au redus stresul și costurile familiilor. Nevoile de cazare sunt un factor de stres semnificativ pentru familiile cu copii grav bolnavi, în special atunci când aceștia călătoresc pe distanțe mari și, astfel, Fundația pentru Copii Ronald McDonald contribuie activ la îmbunătățirea capacității de adaptare a familiei și a rezistenței în timpul spitalizării pediatrice.
Știm cât de important este un sistem de sănătate funcțional în lupta copiilor cu boala. De aceea, an de an oferim spitalelor pediatrice partenere suportul de care au nevoie și pe care acestea ni-l solicită.
În 2008, în urma mobilizării din timpul campaniei McHappy Day, am reușit să dotăm Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu echipamente performante în valoare de peste 50.000 de Euro, necesare investigării timpurii a bolilor grave ale copiilor.
În 2011 am contribuit la deschiderea unei secții de hemato-oncologie pediatrică la Spitalul Clinic Județean Mureș, din Târgu Mureș. Proiectul s-a adresat copiilor diagnosticați cu cancer și, încă de la început, și-a propus să devină un punct important de ajutor pentru întreaga comunitate din județ.
În 2012 prin Campania națională de strângere de fonduri „Mi-e poftă să fac bine”, ne-am propus să dotăm Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, spital partener cu un computer tomograf nou. Pe durata campaniei, McDonald’s a donat 1 leu din valoarea fiecărui BigMac™ sau McChicken™ (sandviș sau meniu) cumpărat către Fundația pentru Copii Ronald McDonald. În iulie 2014, Fundația Ronald McDonald™ a achiziționat computerul tomograf necesar Spitalului Grigore Alexandrescu din București. Prin intermediul campaniei “Mi-e poftă să fac bine” și a sprijinului tuturor persoanelor implicate, pentru această cauză au fost donați peste 1 milion de lei.
În septembrie 2014, spălătoria Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara a fost dotată cu 3 echipamente: 2 mașini de spălat profesionale și un uscător, în urma unei investiții de peste 157.000 lei.
În 2015, 30.000 lei au fost investiți pentru modernizarea secției ORL a Spitalului Clinic de Urgență „Marie Sklodowska Curie”, în parteneriat cu Fundația Speranță pentru Copiii României.
Cea mai importantă donație din anul 2016 a fost făcută Secției de Radiologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Peste 200.000 lei au fost investiți pentru achiziționarea aparatului de radiologie.
În 2017 am achiziționat pentru Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” din Timișoara aparatură de laborator în valoare de 125.000 lei.
Totodată am sponsorizat Spitalul de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București – Unitatea Primiri Urgențe cu un echipament medical în valoare de 136.000 lei: o masă de operație care face parte din cea mai performantă categorie de aparatură medicală, rulouri pentru ferestre și mobilier.
În 2018, în parteneriat cu Fundația Vodafone România, am reușit să donăm 50.000 euro pentru renovarea și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Clinic de Urgență Constanța.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a primit o nouă donație, de data aceasta sub forma unui echipament performant de radiologie pentru blocul operator – CIOS Fusion Siemens, în valoare de peste 100.000 euro.
În parteneriat cu Organizația Salvați Copiii a fost dotată secția de neonatologie de la Spitalul Județean Târgu Jiu cu aparatură medicală complexă, în valoare de 128.834 lei, ce a constat într-un incubator de terapie intensivă, o masă radiantă, un balon de resuscitare, un pulsoximetru cu senzori, un set suport respirator și un monitor de funcții vitale pentru nou-născuți.
Două acțiuni alături de spitalele partenere au fost demarate în 2019: modernizarea echipamentelor din bucătăria Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și dotarea cu echipamente medicale și IT pentru secția de hemato-oncologie a Spitalului Clinic Județean Tg. Mureș.
În 2021 am sprijinit spitalele de copii partenere din București, Timișoara și Iași prin donații cu echipamente, aparatură și consumabile în valoare de peste 380.000 de lei.
Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, i-a fost donate măști FFP3, echipamente de curățenie profesionale și lenjerii de pat.
Donațiile au fost direcționate și către Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” oferind o serie de echipamente și materiale necesare desfășurării activității medicale în condiții optime: un aparat performant de testare covid, termometre infraroșu non-contact, lenjerii de pat, echipamente și seturi de curățenie profesionale, conform noilor reglementări sanitare în vigoare.
Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași i-au fost donate pentru secțiile de neonatologie, UPU și secția COVID: criburi pentru nou-născuți, pulsoximetre cu EKG, injectomate și un dispozitiv necesar încălzirii micilor pacienți.
Îngrijirea centrată pe familie este extrem de importantă și poate crește șansele unei recuperări mai rapide ale unui copil spitalizat pe o perioadă îndelungată. De aceea, anul acesta, ne dorim să creștem gradul de conștientizare, să vorbim, să discutăm, să schimbăm idei prin demararea unei serii de conferințe FCC (Family-Centered Care).
Astfel, vom reuși să creăm o platformă de comunicare mult mai solidă între personalul medical și familia pacientului pediatric. Vom aduce laolaltă personalități cheie din lumea medicală, specialiști, părinți, asistente, dar și membrii ai comunităților organizațiilor non-guvernamentale. Se vor discuta cele mai bune practici de implementare, se va pune accentul în primul rând pe schimbări în rândul politicilor publice și se vor puncta avantajele implicării familiilor copiilor spitalizați în actul medical, creând o punte între medicul curant și familie.
Este o nevoie reală pentru acțiuni și programe de acest fel care să aducă în sfera publică soluții pentru problemele cu care ne confruntăm la nivel național în domeniul sănătății publice. Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului de specialitate tema îngrijirii centrate pe familie având ca scop îmbunătățirea practicilor medicale actuale și calității actului medical în sine. Este o nevoie reală pentru discuții, pentru conștientizare, pentru a ridica probleme și pentru a veni cu soluții.